Nagyszabású konferenciával készül az UNICEF a gyermekek világnapjára: 7-ből 1 gyermek mentális zavarral küzd

Borítókép: Nagyszabású konferenciával készül az UNICEF a gyermekek világnapjára: 7-ből 1 gyermek mentális zavarral küzd Forrás: UNICEF
Novemberben ünnepeljük a gyermekek világnapját. Ennek apropójából az UNICEF Magyarország egy nagyszabású konferenciával készül, ahol olyan fontos kérdésekről lesz szó, mint: Hogy vannak a gyermekeink? Hogyan tudunk hozzájuk könnyebben kapcsolódni, vagy miként tudunk számukra segítséget nyújtani akkor, ha bajban vannak? Ilyen és számos hasonlóan érdekfeszítő témával foglalkozik majd a konferencia.

Hogy vannak a gyermekeink? Hogy vagyunk mi, gyermekeket nevelő, tanító, körülvevő felnőttek? Megvannak az eszközeink, jó technikáink, hogy felismerjük és segítsük a fiatalokat, ha bajban vannak? Tudunk velük beszélni, kapcsolódni hozzájuk? Hogyan segít ebben bennünket a társadalom, a kisközösségünk és családunk? Nehéz témákban is megtaláljuk velük a közös hangot? Mit tegyünk, ha a válás megviseli a gyermekünket? Mit tegyünk, ha gyomorgörccsel indul az iskolába? Hogyan segítsünk neki csökkenteni a szorongást? Ezek mind olyan mérhetetlenül fontos kérdések, melyekkel a szülők nagy része sokszor találkozik. Az utóbbi időben pedig a szülőknek, pedagógusoknak, szakembereknek és nem utolsó sorban a gyerekeknek is számos váratlan nehézséggel kellett szembenézniük, amelyekre nem lehettek felkészülve. Az elhúzódó pandémia és hosszú távú következményei, a zajló háborúk okozta általános aggodalom, a gazdasági körülmények változása, a hazai oktatási rendszer instabilitása mind hatással vannak az érintettek mentális egészségére. Fontos tudni, hogy a gyerekek különösen nehéz helyzetben vannak, és sokuknak szüksége lenne arra, hogy szakszerű segítséget kapjanak.

Ingyenes konferencia november 16-án

Az UNICEF Magyarország évek óta kiemelten foglalkozik a hazai gyermekek, fiatalok és az őket körülvevő felnőttek lelki egészségnek megóvásával, számos ingyenesen elérhető kurzussal, képzéssel és letölthető anyagokkal nyújt segítséget hasznos technikák elsajátításához. Azonban az UNICEF most a Suzuki támogatásával egy olyan eseményt álmodott meg, melyen egy beszélgetés formájában társaloghatunk ezekről a problémákról. A szervezet november 16-án az Akvárium Klubban egésznapos Gyermekjogi konferenciát szervez szülők, nagyszülők, pedagógusok és gyerekekkel foglalkozó szakemberek számára. A konferencia különlegessége, hogy 17, gyerekeket és fiatalokat érintő fontos témában, 40 ismert szakember közreműködésével nyílik lehetősége minden résztvevőnek feltárni a legégetőbb nehézségeket és megtalálni a megoldásokat azokra a kihívásokra, amikkel a fiataloknak napi szinten kell megküzdeniük.

Forrás: JoEllen Moths/ Pexels
Rendkívül fontos a gyermekek mentális egészsége.

Fontos tudni, hogy ugyan a részvétel INGYENES, de a nagy érdeklődésre való tekintettel előzetes regisztrációhoz kötött! A konferencia idején a kerekasztal-beszélgetések, előadások, közös viták, interaktív workshopok és kiállítások 3 párhuzamos teremben zajlanak majd. Olyan fontos témákról lesz szó, mint az erőszakmentes gyermekkor, a korai élmények hatásai, a gyermekkori fejlesztések, az iskolai bántalmazás, a szülőség kihívásai, a mesterséges intelligencia előnyei és veszélyei, és egy manapság igazán aktuális kérdés is terítékre kerül: milyen felelőssége van a társadalomnak, a családnak és a kisközösségeknek abban, hogy hogy is vagyunk valójában? Erről dr. Máté Gábor és Al Ghaoui Hesna fognak beszélgetni a gyermekjogi konferencia záróbeszélgetésén.

Az UNICEF nemzetközi kutatásai alapján globálisan 7-ből 1 gyermek mentális (leggyakrabban szorongásos vagy depressziós) zavarban szenved, ezért november 16-án a lelki egészség több szempontból is központi téma lesz. A „bullying” jelenségéről és működésmódjáról a szakemberek mellett a nyár végi fesztiválszezonban indított #NENÉZZFÉLRE kampányban résztvevő ismert zenészek is megszólalnak a konferencián. Az UNICEF Magyarország Péterfy Borival, a Bagossy Brothers Company-val, T. Danny-vel, a Halott Pénzzel, Senaval és Columboval, az Irie Maffia előadóival és Lil Frakkal karöltve buzdít arra, hogy senki ne nézzen félre, ha valakit bántanak a környezetében.

Forrás: Polesie Toys/ Pexels
Fontos, hogy szülőként, rokonként, esetleg tanárként tudjuk, hogy baj esetén kihez fordulhatunk segítségért.

A konferencia célja, hogy a szülők, nagyszülők, rokonok, pedagógusok egyfajta útmutatást kapjanak a szakemberektől, és ezáltal képesek legyenek időben felismerni azt, ha gyermekük valamilyen problémával küzd, ezentúl tudják, hová fordulhatnak segítségért és nem utolsó sorban, felismerjék, hogy nincsenek egyedül problémájukkal.

A regisztráció és a részletesen program leírás ezen a linken érhető el.

Az alábbi galériában pedig összeszedtünk 5 mentális problémát, amivel az elsőszülöttek küzdenek!

Forrás: UNICEF