7 film, ami mentális betegségről szól: zseni matematikus és pánikbeteg közép-európai is van a listán

Borítókép: 7 film, ami mentális betegségről szól: zseni matematikus és pánikbeteg közép-európai is van a listán Forrás: pexels/Leeloo Thefirst
Az érzelmi sérülékenység, a trauma és az ezekből következő mentális megbetegedés nem kerülheti el a társadalmi megbélyegzést, holott az élet nélkülözhetetlen része. Mi egyáltalán nem szeretnénk kikerülni a témát, és válogatásunk második részében további drámákat és dramedy-ket mutatunk be nektek, melyek nem félnek őszintén beszélni a személyiség tipikustól eltérő, patologikus működéséről.

A francia, magyar és amerikai filmalkotások főszereplői többek között háborúban meghasadt elmék, skizofrén zsenik, közép-európai pánikbetegek és felnőni képtelen, egykor kőgazdag neurotikák. Olvassátok, nézzétek!

Egy csodálatos elme

Russel Crowe élete alakítása John Nash matematikus lángelme szerepe, aki paranoid skizofréniában szenvedett. Az Egy csodálatos elme bravúros formai ötlete, hogy a film tetemes részében a főhős őrült perspektívájából észleljük a világot, melyet a matematika rejtélyes világa mellett képzelt lények, csodálatos és baljós események népesítenek be, s mire a néző rájön, hogy átejtették, már hosszú idő óta él egy túláradó képzeletű, megbetegített zseni fejében.

Napos oldal

Pat Solatano (Bradley Cooper) egykori tanár házassága csúnyán bedől, amit a férfi képtelen ép ésszel elviselni. Több hónapnyi pszichiátria után engedik csak haza a szülői házba, visszatérése pedig leginkább felesége visszahódításának tervén alapszik. Helyette azonban megismerkedik egy másik indulatkezelési problémákkal küzdő, bipolárgyanús lánnyal (Jennifer Lawrence), aki felajánlja neki, hogy egy táncversenyen való fellépésért cserébe segít az exnej meghódításában. A Napos oldal szívet melengető, őszinte dramedy, ami jócskán érzelmes ugyan, de nem áldozza fel maradéktalanul a hitelességet a romantika oltárán.

Blue Jasmine

Woody Allen A vágy villamosa-parafrázisában Cate Blanchett egykori milliomosfeleségként brillírozik, aki gazdag üzletember férje (Alec Baldwin) stiklijeinek köszönhetően szegény özvegyként kerül be húga, Ginger (Sally Hawking) lakásába. Jasmine nagyviláginak és felsőbbrendűnek hitt természetét a való világban sem képes levetkőzni, rugalmasság és alkalmazkodás híján így alkohollal és gyógyszerekkel súlyosbított, csúfos bukása a vígjátékok birodalmában is törvényszerű lesz.

Forrás: youtube.com

Galériánkban további csodálatos filmeket találsz, amik mentális betegségekről szólnak!

Alatta pedig korábbi válogatásunkból találsz filmeket!