5+2 tipp, hogyan rakhatod el a legfinomabb nyári ízeket télire: a hideg hónapokban sem maradsz zöldség és gyümölcs nélkül

Borítókép: 5+2 tipp, hogyan rakhatod el a legfinomabb nyári ízeket télire: a hideg hónapokban sem maradsz zöldség és gyümölcs nélkül Forrás: Unsplash / Little Plant
Az egyik legjobb dolog a nyárban, hogy csupa friss gyümölcs és zöldség közül válogathatunk, melyek nemcsak finomak, hanem egészségek is. De hogyan őrizheted meg a nyár ízeit az őszi és a téli időszakra is? Ehhez adunk most pár tippet!

A gyümölcsök és zöldségek tartósítása során az egyik legfontosabb szempont, hogy megőrizzük azok friss ízét, és a későbbiek során is táplálóak legyenek. Ezért ne hagyd a sok finomságot megromlani, hanem tedd el őket a hidegebb időszakra!

Hogyan tartósíthatod a nyári gyümölcsöket és zöldségeket?

Túl sok zöldséget vagy gyümölcsöt vásároltál? Vagy annyi finomság termett a saját kertedben, hogy már nem tudod, hogy mihez kezdj vele? Az élelmiszerek szemétbe dobása semmiképpen se jelentsen opciót, hidd el, léteznek sokkal jobb megoldások!

A legegyszerűbb módszer: fagyaszd le a friss zöldségeket és gyümölcsöket!

Az egyik legpraktikusabb módszer az élelmiszerek tartósításának és egyben tárolásának, ha egyszerűen lefagyasztod őket. Ügyelj arra, hogy a gyümölcsöket és zöldségeket még friss állapotban aprítsd fel és tedd a fagyasztóba. A zöldségeket érdemes előzőleg blansírozással hőkezelni a fagyasztás előtt, a gyümölcsöket viszont elég jól megmosni, majd megtörölni, mielőtt zacskókba vagy dobozokba téve a fagyasztóba teszed őket. Arra azonban ügyelj, hogy a zacskókból préselj ki minden levegőt, és légmentesen kerüljenek a hidegbe.

Forrás: Unsplash / Devin Rajaram
A fagyasztott zöldségeket akár turmixokban, joghurtban is fogyaszthatod.

Készíts szárított gyümölcsöt házilag!

Úgy is el tudod tenni a gyümölcsöket télire, ezzel meghosszabbítva a szavatosságukat, ha dehidratálod őket, azaz eltávolítod a bennük található folyadékot. Ezt a folyamatot akár otthon is elvégezheted, ha kiszárítod őket. Így megőrzöd a bennük található vitaminokat és ásványi anyagokat, de a méretük és a tömegük csökkenni fog. Leginkább szőlőt, barackot, almát, de akár banánt is eltehetsz szárított formában, amelyek finom harapnivalóként szolgálhatnak a hétköznapok során.

Manapság már többféle szárítógépet lehet kapni a boltokban, de a paradicsomot akár a napon is száríthatod. Sőt, alacsony hőfokon (50-70 fok) több órán keresztül a sütőt is használhatod szárításra! Csak mindenképpen mosd meg és vágd vékony szeletekre a gyümölcsöket, mielőtt a sütőpapírra és a sütőbe helyezed őket.

Forrás: Unsplash / Leohoho
A szárított gyümölcs nemcsak egészséges, hanem finom snack is.

Ha kíváncsi vagy rá, hogyan lehetséges a gyümölcsök és zöldségek tartósítása, nézd végig a többi praktikát a galériában!