A magyar gyerekek 55 százaléka stresszel: íme 5 módszer, ami segít gyermekednek megbirkózni a problémával

Borítókép: A magyar gyerekek 55 százaléka stresszel: íme 5 módszer, ami segít gyermekednek megbirkózni a problémával Forrás: funside.hu
Az iskoláskor pszichológiai és társas változásokkal, megpróbáltatásokkal teli életszakasz. Ilyenkor a gyermekek számos olyan kihívással szembesülnek nap mint nap, amelyek hatással lehetnek mentális egészségükre – legyen szó az iskolai nyomásról vagy a közösségi médiából érkező ingerek állandó jelenlétéről. A fiatal elméket érő stresszhatás tagadhatatlan, a gyermekek sokszor mégis csendben próbálnak harcolni ellene, és nem szólnak arról, hogy mi is zajlik le bennük valójában. Azonban a szülőknek ilyen esetben kiemelten fontos, hogy foglalkozzanak ezzel a problémával, és hatékony megküzdési stratégiákkal vértezzék fel a gyermekeiket.

A gyerekek gyakran nagyobb stressznek vannak kitéve, mint gondolnánk. Megdöbbentő, de egy korábbi svéd serdülők körében végzett kutatás kimutatta, hogy majdnem minden második lány és minden ötödik fiú nagymértékű stresszt él meg a mindennapjai során. Magyarországon a 11-18 évesek szüleinek 55%-a tapasztalt gyermekénél valamilyen mértékben alvászavart és „befelé fordulást”, ez pedig vélhetően egy belső feszültségnek, stressznek tudható be. Egy 2019-ben publikált felmérés szerint a tinédzserek 70%-a véli úgy, hogy a szorongás és a depresszió komoly problémát jelent társaik körében. Egyértelmű tehát, hogy a gyermekeknek még soha nem volt ekkora szükség hatékony stresszkezelő eszközökre.

Felismerve az érzelmi és pszichológiai jóllétük védelmének fontosságát, a Funside School mentálisegészség-szakértői összegyűjtöttek 5 olyan, otthon is könnyedén elvégezhető mindfulness és művészetterápiás gyakorlatot, amely segíthet a gyermekeknek megbirkózni a stresszel. A technikák hozzájárulhatnak a lelki egészségük ápolásához, valamint érzelmi és pszichológiai fejlődésükhöz, ráadásul a kreativitás kibontakozását és a családon belüli kommunikációt és érzelemkifejezést is elősegíthetik.

Forrás: funside.hu

1. Könnyed relaxáció

A relaxáció hatékony eszköz lehet a stressz leküzdésére és a gyerekek koncentrációjának javítására. Az egyik legegyszerűbb módszer az, ha lelassítjuk és tudatosítjuk a lélegzetünket. Ezt pedig a következőképpen érdemes elsajátítania a kicsiknek: 4 számolásig orron át lélegezzen be, majd 6 számolásig szájon át fújja ki a levegőt. Ezt kicsit érdekesebbé is tehetjük a kicsik számára akkor, ha közben elképzeli, hogy egy nyugtató hatású színt (például kéket) szív be, és egy stresszt jelképező színt (például tüzes pirosat) fúj ki. Ez a színlégzésnek nevezett gyakorlat segíthet a feszültség feloldásának vizualizálásában. Stresszes helyzetek esetén pedig gyors és hatékony segítség lehet a hasi légzés is, a kisebb gyermekek akár azt is elképzelhetik, mintha egy lufit fújnának fel a hasukban. Ezzel stimuláljuk a bolygóideget, ami aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, ezáltal csökkenti az olyan stresszreakciókat, mint a megemelkedett pulzus vagy a szaporább légzés.

Nagyobb gyermekek esetében érdemes kipróbálni a progresszív relaxációs technikákat is: ehhez fontos, hogy koncentráljanak légzésükre, és közben feszítsék meg, majd engedjék el testük minden egyes izomcsoportját – a lábujjaktól kezdve a fejük búbjáig. Ez a technika egyébként kiválóan alkalmazható egyfajta lefekvés előtti rituáléként is, amely az ellazulást és a pihentető alvást támogatja. Fontos tudni, hogy a relaxációs módszerek akkor a leghatékonyabbak, ha rendszeresen, egyfajta rutinként végezzük őket.

2. Tudatos megfigyelés

Ezzel a módszerrel beépíthetjük a tudatosságot a gyermekek a mindennapi rutinjába. Bátorítsuk gyermekünket arra, hogy aktívan figyelje a körülötte lévő világot, különösképpen a hangokat és az ezekkel kapcsolatos érzéseket. Mindezt apró kihívásokkal még szórakoztatóbbá tehetjük a következő módszerrel: keressen maga körül 3 fémből készült vagy kör alakú tárgyat, esetleg 5 dolgot, ami a természetet juttatja eszébe, vagy amit szépnek talál – csak a képzelet szab határt a lehetőségeknek. Erre azért van szükség, mert a stressz csökkentéséhez elengedhetetlen, hogy a fiatalok jobban ráhangolódjanak a környezetükre, hiszen ezáltal képesek kiszakadni a gondjaik súlya alól, és kicsit a jelen pillanatot élvezni.

Forrás: funside.hu

3. Művészetterápia

Sokan nem tudják, pedig mindössze 45 perc alkotás is 75%-kal csökkentheti a kortizolszintet, vagyis stresszhormont, ráadásul a kreatív tevékenységek a szerotonin- és dopaminszintre is kedvező hatással vannak. Fedezzük fel otthon együtt a művészi kifejezés erejét a következő módszerrel: kérjük meg gyermekünket, hogy rajzolja le magát szuperhősként, találja ki a karaktere erősségeit és vágyait, majd beszéljünk együtt az alkotás folyamatáról és a megszületett karakterről. Ha pedig a nehézségeiket szeretnénk feldolgozni velük, kérjük meg őket, hogy szörnyként fessék meg a rossz érzéseket, majd az elkészült alkotásokat semmisítsük meg együtt, szimbolizálva az erőt, amivel megszüntethetjük vagy megszelídíthetjük a félelmeket. Erre azért van szükség, mert ha rendszeresen megélhető a felszabadult állapot, akkor az segít a gyermekeknek abban, hogy az élet nehézségeit is könnyebben kezeljék.

4. Napi hála

Érdemes egy csésze meleg ital mellett megünnepelni az elért eredményeket, kicsiket és nagyokat egyaránt: készítsünk egy listát vagy rajzoljuk le a hét eredményeit és mérföldköveit, hogy a gyerekek megismerhessék saját erősségeiket. Ezt a módszert szintén érdemes beépíteni a mindennapokba ugyanis ez nem csak a családi köteléket fogja segíteni, hanem a stressz kezelésben is jelentős segítséget fog nyújtani.

5. Naplóírás

Bátorítsuk gyermekünket, hogy vezessen naplót, amelyben feljegyezheti gondolatait, érzéseit és napi tapasztalatait. A naplóírás vagy journaling az önkifejezés és az önreflexió értékes eszköze. Ez egy biztonságos tér, ahol a gyermekek felfedezhetik érzelmeiket, nyomon követhetik személyes fejlődésüket, és betekintést nyerhetnek saját életükbe. Legyen szó álmaik dokumentálásáról, kedvenc pillanataik leírásáról vagy kihívást jelentő helyzetek feldolgozásáról, a naplóírás a tisztánlátás és az érzelmi felszabadulás érzését nyújtja. Ez egy olyan gyakorlat, amely nemcsak az íráskészségüket fejleszti, hanem a mindennapi történések és érzések feldolgozásban is segítenek, támogatva őket, hogy az élet hullámvölgyeit nagyobb rugalmassággal és megértéssel vészeljék át.

Forrás 1

Mire készítsd fel a gyerekedet a jövőt tekintve? Most ajándék kompetencia térképet is találsz a magazinban, ami ebben biztos segítségedre lesz!