9 tipp, hogyan spórolj a locsolással még a legnagyobb kánikulában is

Borítókép: 9 tipp, hogyan spórolj a locsolással még a legnagyobb kánikulában is Forrás: Polesie Toys / Pexels
Amikor 30 fok felé kúszik a hőmérséklet, és reggeltől estig tűz a nap, nemcsak mi szomjazunk jobban, hanem a növényeink is. De szerencsére nem feltétlenül kell órákig slaggal a kezünkben öntözni. Ha megfogadod a tanácsainkat, akkor nemcsak időt, de pénzt is spórolhatsz, a kerted mégis virulni fog!

A kert kialakításánál nemcsak arra kell gondolnunk, milyen színekben, virágokban gyönyörködhetünk majd, mennyire klassz lesz a reggeli kávét nyaranta a teraszon kortyolni, vagy hogy a gyerekek hogyan szaladgálnak majd a pázsiton. Nagyon fontos azzal is kalkulálni, hogyan fogjuk tudni gondozni, fenntartani a kertünket – márpedig ez a klímaváltozás miatt sajnos egyre nagyobb kihívás. Nyaranta sokszor hetekig nem esik csapadék, amikor viszont igen, akkor gyakran egyszerre óriási mennyiség zúdul le az égből, megemelkedett az átlaghőmérséklet, és a magas UV-sugárzás további extra stresszt jelent a növények számára.

A fenti problémákra laikusként egyszerűnek tűnik a megoldás: ha nem esik az eső és melegebb van, többet kell locsolni. Igen ám, de ha vezetékes vízről öntözünk, az cseppet sem környezetbarát, hosszú távon fokozza bolygónk klímaválságát, nem beszélve arról, hogy nyaranta több százezer forintra rúghat a vízszámla. Emellett az is gondot jelent, hogy a kánikulában a sok locsolás miatt annyira leterhelődhet az ivóvízhálózat, hogy locsolási tilalmat vezethetnek be (ahogy arra a közelmúltban több településen is volt példa).

Forrás: Karolina Kaboompics / Pexels
Ma már szerencsére nem feltétlenül kell locsolókannával bajlódni, vannak praktikusabb eszközök az öntözésre.

Egy fokkal jobb helyzetben vannak azok, akik kerti kúttal rendelkeznek, de nekik sem árt takarékoskodni a vízkészlettel, mivel a szárazság miatt egyre apad a talajvíz. Nem véletlen, hogy az ország több pontján mostanra kiszáradtak a sekélyebb kutak. Egyébként pedig tévedés azt hinni, hogy az ásott vagy fúrt kútból vételezett víz ingyen van, hiszen a szivattyú elektromos áramot fogyaszt.

Végül pedig saját szabadidőnk miatt is fontos, hogy tudatosabbak legyünk a kert tervezésében és gondozásában. Szerencsére ma már többféle eszköz a rendelkezésünkre áll, de ha nem vagyunk körültekintőek vagy nem jól használjuk ezeket, akkor az elhúzódó kánikulában sokszor így is slaggal, öntözőkannával kell enyhíteni a növények szomjúságát. Ugye mennyivel jobb volna megspórolni a fáradtságos munkát, és ezt az időt a kertben pihenéssel, játékkal tölteni?

Az alábbi galériában mutatjuk, hogyan érheted el, hogy kevesebbet kelljen öntözni! Így spórolj a locsolással: