Szeretnéd, ha a tiéd lenne a legszebb ünnepi asztal? Mutatjuk a legjobb karácsonyi dekorációkat!

Borítókép: Szeretnéd, ha a tiéd lenne a legszebb ünnepi asztal? Mutatjuk a legjobb karácsonyi dekorációkat! Forrás: Getty Images / Zolga F
A karácsonyi vendégvárás során a tökéletesen feldíszített karácsonyfán túl az ünnepi asztal kerül leginkább a középpontba. Ha nincs ötleted, mivel dekorálhatnád az asztalt, mutatunk pár inspirációs tippet a hagyományostól az extra verzióig!

Csupán pár alap kiegészítőre van szükséged ahhoz, hogy tökéletes asztali dekorációt készíts az ünnepekre, amelynek akár az adventi koszorú is része lehet. De ha szereted a különleges díszítéseket, csupa különleges extrával dobhatod fel a hangulatot.

Mutatjuk, hogy mire lesz szükséged!

Ünnepi asztalterítő vagy futó

Az első kérdés, amit tisztáznod kell, hogy terítőt vagy szimplán egy asztali futót helyezel az asztalra. Sőt, ha naturális díszítésben gondolkozol, akár csupaszon is hagyhatod az ünnepi asztalt vagy csipkés kiegészítőkkel, fenyőágakkal vagy girlandokkal varázsolhatod igazán téliessé a dekort.

Gyertyák minden mennyiségben

Nem véletlenül hívják a karácsonyt a fény ünnepének, ami egyébként december 22-ével, a téli napforduló napjával függ össze, amikor a Fény legyőzi a sötétséget. Ezért ezen az ünnepen az égők, mécsesek, fényfüzérek és gyertyák használata is engedélyezett, sőt szinte kötelező, mellyel igazán ünnepi atmoszférát teremthetünk.

Arra ügyelj, ha gyertyákat használsz, ne zsúfold túl velük az asztalt, és ne helyezd őket gyúlékony tárgyak mellé, például a szalvéta közvetlen közelébe. Illetve, ha kisgyerekek is lesznek az asztalnál, inkább LED mécseseket használj. A gyertyák azért is szuper dekorációként szolgálnak, mert számtalan módon tudod őket variálni színük, formájuk vagy akár a gyertyatartó alapján.

Ünnepi étkészlet

Bizony, ez az étkészlet, amit évente maximum kétszer veszünk elő a tárolóból. Tudod, mint amilyet Monica használ abban az ikonikus Jóbarátok-részben, melynek végén Chandler az egész készletet összetöri.

Természetesen a hagyományos vagy egyszerű étkészletek, azaz fehér tányérok is jól működnek ilyenkor, hiszen nagyszerűen variálhatod őket extra kiegészítőkkel. De akár különleges színű evőeszközöket is használhatsz, például egy fehér vagy fekete tányér tökéletes kiegészítője lehet egy bronz hatású evőeszközkészlet.

A poharakról se feledkezz meg: a karácsony arra is szuper alkalom, hogy a különleges készleteidből válogass, és akár színes poharakkal dobd fel az ünnepi asztalt.

Hangulatos kiegészítők

Ide tartozik minden olyan plusz tárgy, ami az asztalra kerül, legyen az pár természetes kiegészítő, mint például toboz vagy fenyőág vagy akár csillogó karácsonyi bábuk, amelyek a Diótörő vagy a téli varázs hangulatát idézik. Csak a képzeleted szabhat határt annak, hogy mi kerül az ünnepi asztalra, de szerintünk karácsonykor nincs olyan, hogy túl sok, úgyhogy dekorálj bátran.

Szalvéta

Az ünnepekre érdemes különleges szalvétát is beszerezned, és az is nagyon sokat dobhat az asztalon, ha speciális hajtogatással helyezed a tányérra vagy a tányér mellé a szalvétákat. Ebben a videóban ellesheted, hogyan varázsolhatsz karácsonyfát a szalvétából.

Ha szeretnél egy kis inspirációt gyűjteni ahhoz, hogyan díszítsd fel az ünnepi asztalt, nézd végig a galériánkat!