A mikrobiomod rostért kiált!

Dr G Kiss Orsolya Forrás: DotsDiet
Dr G Kiss Orsolya orvos, farmakológus, táplálkozástudományi szakember az utóbbi időben mind több fogyni vágyó vagy ételérzékenységgel, intoleranciával élő embernek lett támasza. Olyan innovatív táplálkozástudományi alapvetéseket épít be a hozzá fordulók étkezésébe, mint a nagyon károsan háttérbe szorított rostalapú táplálkozás.

Dr. G Kiss Orsolya a hozzá fordulóknak az élet több területét megújító szemléletmódot javasol, olyan életmódváltást, mely a hosszú, egészséges élet alaphármasát, az alvás-mozgás-táplálkozás tengelyt igyekszik egészséges rendszerbe terelni.

Táplálkozástudományi szakemberként ő az életmódváltók étkezési szokásainak megújításán dolgozik. A nagyon magas rostbevitel, a sok elfogyasztott zöldség-gyümölcs segítségével, kevesebb hús, sok folyadék, minimális feldolgozott élelmiszer, böjtök beiktatása az ő tudományos programjának alaptézisei.

Forrás: DotsDiet
Dr G Kiss Orsolya

A szigorú, önsanyargató diétákat kifejezetten károsnak tartja, hiszen azok rövid távon eredményt hozhatnak ugyan, de tapasztalatai szerint hosszú távon az adott fogyasztó életviteléhez igazodóan tartható, betartható megoldások azok, melyek akár élethosszig is sikerrel járhatnak.

Miért is tartjuk a rostot egy méltánytalanul elhanyagolt superfoodnak? Mit is tud a rost?

A magas rosttartalom az egészséges bélflóra alapja mindannyiunk szervezetében. A bélben élő baktériumok szintjét az ún. bifidobaktériumok szabályozzák, melyek hozzájárulnak a kórokozók elleni immuntevékenységhez, segítik a vitaminok előállítását, csökkentik a bélrendszeri daganatok kialakulásának esélyét.
Sőt, mára az orvostudomány bizonyított tényként kezeli, hogy egyes lactobacilus és bifidobactérium fajok a mentális egészség megőrzésében is komolyan részt vesznek. Ezeknek a hasznos kis bacilusoknak a szaporodásához viszont élelmi rostokra van szüksége. A rost segít fenntartani az egészséges emésztést, ugyanis táplálékául szolgál a bélbaktériumainknak.

A naponta megfelelő mennyiségben bevitt rost hozzájárulhat az optimális energiaellátáshoz úgy, hogy lassítja a bevitt szénhidrátok felszívódását, így hosszabb ideig fennmaradhat a magasabb energiaszint.

A rostnak vízmegkötő tulajdonsága van, ami segíthet a megfelelő hidratáció fenntartásában. Ehhez azonban valóban fontos, hogy elegendő vizet fogyasszanak azok, akik rostban gazdag étrendet követnek. Az élelmi rostok az emésztőrendszeren haladnak végig, majd végül a vastagbélben történik meg a víz egy részének a visszaszívódása. A megfelelő mennyiségben fogyasztott folyadékkal együtt a széklet nagyobb tömegűvé és lazábbá válik, így hatékony nyomást gyakorol a végbélre, ezáltal a székletürítés gyakoribbá, rendszeresebbé válik!

A rost folyadék hatására megduzzad a gyomrodban - a vízben oldódó rostok bármilyen folyadékkal keveredve saját súlyuknak közel tizenötszörösét képesek felvenni -, így teltségérzetet okoz, ezáltal csökken az étvágy, kevesebbet eszünk. Ráadásul mivel a rostok kalóriamentesek, garantáltan hozzájárulnak a fogyáshoz.

A magas rost tartalmú ételek vagy rosttal dúsított élelmiszerek bármely bevitt szénhidrát glikémiás indexét jelentősen csökkentik a lassított feszívódás miatt, így remekül beépíthetők az inzulinrezisztensek, cukorbetegek táplálkozásába.

A rostoknak lehet gyulladáscsökkentő hatása is, ami segíthet pl. az izmok regenerációjában és a sporttal kapcsolatos gyulladások csökkentésében.

Forrás: DotsDiet
Kattints a képre és tudj meg többet a DotsDiet termékeiről!

Dr G Kiss Orsolya az elméleti tanácsok mellé terméket is fejlesztett azoknak, akik a rostdús táplálkozást hosszú távon be kívánják építeni életmódjukba. Az általa kínált funkcionális – azaz valamiféle hasznos összetevővel, vitaminnal, ásványi anyaggal, rosttal dúsított - édes shake-ek, levesalapok, csokoládék nagy segítségére vannak a vegán fogyasztóknak, de a glutén vagy laktózmentes étrenden élőknek is.

„Abban hiszek, hogy a jól megválasztott étrend hosszú távon, életmóddá alakítva tartható és egészséges. Orvosként, szakemberként határozott célom a lakosság szemét felnyitni, tanítani a helyes életvitel alapelveit. Nem kell szélsőséges szigorban gondolkodni, ez sokkal egyszerűbb: válassz kevesebbszer húst, köretként egyél inkább savanyúságot, fermentált zöldségeket, salátát; kerüld a péksütiket, a magas cukortartalmú vagy feldolgozott élelmiszereket; igyál sok folyadékot és fogyassz sok rostot! És nem utolsó sorban mozogj rendszeresen és aludj jól!” – tanácsolja a doktornő.

Kattints a dotsdiet.hu-ra és ismerd meg Dr. G Kiss Orsolya termékeit!