4 isteni nyári főzelék rántás nélkül: így lesz izgalmas egy egyszerű krumplifőzelék is!

Borítókép: 4 isteni nyári főzelék rántás nélkül: így lesz izgalmas egy egyszerű krumplifőzelék is! Forrás: Kritchai Chaibangyang/Pexels
A nyári hőségben nem is kívánunk mást, csak zöldséget, és erről nekünk a főzelék jut először eszünkbe. Lejárt lemez a rántáson aggódni, hiszen ehelyett számtalan egészséges módon besűríthetjük a főzeléket. Most azt is bebizonyítjuk, hogy még egy egyszerű krumplifőzelék is lehet izgalmas étel.

Ez a cikk az Éva Magazin korábbi lapszámában jelent meg először: Főzelékfaló címmel. Tudtad, hogy korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

BURGONYAFŐZELÉK PESTÓVAL

HOZZÁVALÓK: (4 személyre)

  • 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 1 kiló burgonya 2-3 centis kockákra vágva
  • 1 fej vöröshagyma aprítva 2-3 babérlevél
  • só ízlés szerint
  • 2 deci 20 százalékos tejföl
  • 2 teáskanál kukoricakeményítő

A tálaláshoz:

  • pirított napraforgómag
  • üveges pesto
  • fél csokor petrezselyem

1. Az olívaolajon pár perc alatt párold puhára a vöröshagymát. Add hozzá a burgonyát, a babérlevelet, fél teáskanál sót. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, és főzd puhára.

2. A tejfölhöz add hozzá a kukoricakeményítőt, kanalazz bele a főzőléből és keverd csomómentesre. Ha sűrűbb főzeléket szeretnél, akkor a burgonyából is tehetsz a tejfölhöz. Botmixerrel pürésítsd.

3. Öntsd vissza a lábosba és sűrítsd be a főzeléket, de már ne forrald.

4. Tálaláskor minden tányér főzelékre kanalazz fél evőkanál pestót, szórd meg aprított petrezselyemmel és pirított napraforgómaggal.

Forrás: Éva Magazin

Burgonyafőzelék pestóval.

KÓKUSZTEJES- GYÖMBÉRES FINOMFŐZELÉK

HOZZÁVALÓK: (4 személyre)

  • 2 + 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma aprítva
  • 3 centi friss gyömbér apróra vágva
  • 4 szál sárgarépa vékony karikákra vágva
  • fél fej brokkoli rózsáira szedve
  • fél fej karfiol
  • 1 doboz konzerv kókusztej
  • 1 evőkanál kukorica- keményítő
  • 1 teáskanál currypor (nem csípős)
  • friss koriander
  • 1 lime
  • só
  • bors

1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A karfiolt szedd rózsáira, vágd félbe a rózsákat, helyezd sütőpapírral bélelt tepsire. 2 evőkanál olívaolajba tegyél fél teáskanál sót, ezzel locsold meg a karfiolt és kábé 20 perc alatt süsd barnára.

2. A maradék olívaolajon párold meg a vöröshagymát. Amikor puha, add hozzá
a gyömbért és a curryport, pirítsd át, majd add hozzá a sárgarépát, jól forgasd át. Öntsd fel annyi vízzel, hogy majdnem ellepje, és főzd puhára.

3. Amikor a sárgarépa megpuhult, add hozzá a brokkolit és főzd további 3-4 percig, úgy, hogy a brokkoli friss, ropogós maradjon.

4. A kukoricakeményítőt keverd el 2 deci kókusztejjel és 1 merőkanálnyi főzőlével. Öntsd vissza a lábosba és sűrítsd be vele a főzeléket, de már ne forrald.

5. Tálald a sült karfiollal, friss korianderlevéllel és lime-gerezdekkel.

Forrás: Éva Magazin
Kókusztejes-gyömbéres finomfőzelék.

JOGHURTOS- KAPROS KARALÁBÉFŐZELÉK

HOZZÁVALÓK: (4 személyre)

  • 4 fej zsenge karalábé 2-3 centis kockákra vágva
  • só
  • bors
  • 2 deci görög joghurt
  • 1 citrom
  • 1 csokor kapor

1. A felkockázott karalábét főzd puhára annyi sós vízben, amennyi ellepi.

2. Ha megfőtt, 2 merőkanálnyit turmixolj össze a görög joghurttal. Öntsd vissza a lábosba és sűrítsd be vele a főzeléket. Ízlés szerint sózd, borsozd.

3. Tálaláskor szórd meg kaporral és csepegtess rá citromlevet.

Forrás: Éva Magazin
Joghurtos-kapros karalébéfőzelék

ZÖLDBORSÓFŐZELÉK CUKKINIVEL

HOZZÁVALÓK: (4 személyre)

  • 80 deka zöldborsó (tisztított mennyiség)
  • 1 cukkini apró kockákra vágva
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 2 deci tejszín
  • 2-3 deci tej
  • só
  • bors

1. A vajat olvaszd fel egy nagyobb lábosban, add hozzá a zöldborsót, sózd meg és fedő alatt párold pár percig. Add hozzá a cukkinit és további 5-6 percig párold a zöldségeket, amíg megpuhulnak.

2. A tejszínt keverd simára a kukoricakeményítővel, öntsd a zöldségekre és önts hozzá még annyi tejet, hogy majdnem ellepje a borsót. Sűrítsd be a főzeléket, de ne forrald fel. Ha nem elég sűrű, botmixerrel még turmixolj bele a főzelékbe, így önmagával tudod sűríteni. Ízlés szerint sózd, borsozd.

3. Tálald tükörtojással.

Forrás: Éva Magazin
Zöldborsófőzelék cukkinivel.

Íme 4 isteni recept nyári zöldségekből és gyümölcsökből!