3 tipp, hogyan csempéssz több gyümölcsöt gyermeked étrendjébe: imádni fogja ezeket az ételeket!
Ez a cikk az ÉVA Magazin 2017-es 9-1. lapszámában jelent meg először „Gyümölcsös ötletek" címmel.
Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!
SZENDVICSBEN
• Ki mondta, hogy gyümölcsöt nem lehet szendvicsbe tenni? Végy alapnak két szelet finom és egészséges rozs- vagy teljes kiőrlésű kenyeret, kend meg semleges ízű (nem sós) sajtkrémmel, esetleg mogyorókrémmel, és tegyél rá szeletelt gyümölcsöket, például banánt vagy kivit, amelyek harmonizálnak a többi összetevővel.
• Kis ínyenceknek készíthetsz olyan változatot is, amibe körtét és szeletelt sajtot is teszel.
• Az avokádó semleges íze miatt sokféle más alapanyaggal párosítható. Vékonyan szeleteld fel, sózd, locsold meg pár csepp citromlével és mehet is a szendvicsbe.
UZSONNÁS DOBOZBAN
• Sokan szívesebben eszik meg a gyümölcsöt, ha feldarabolva, kiporciózva csomagoljuk. Jönnek az őszi, téli gyümölcsök: alma, körte, banán, narancs, kivi, szőlő, mindegyik jól bírja a darabolást és a szállítást.
• Vágd negyedekbe az almát vagy körtét, szedd ki a magházát, locsold meg pár csepp citrommal, hogy megóvd a barnulástól. A narancsot szedd gerezdekre, a kivit pucold meg és vágd négyfelé.
A szőlőt szemezd le, a banánt három darabba is felvághatod, így több szünetre elég. A feldarabolt gyümölcsöket akár nyársra is húzhatod, ezzel a változattal biztos sikert arat majd az osztályban!
SALÁTÁBAN
Salátát viszonylag ritkán pakolunk tízóraira, de egyre többen küldünk be ebédet is a gyerekekkel az iskolába, vagy azért, mert egész egyszerűen nem akarja megenni a menzán kapott ételt, vagy azért, mert valamilyen ételallergiában szenved és szeretnénk kontrollálni a táplálkozását. Nap mint nap változatos, laktató és szállítható ebédet készíteni még nagyobb kihívás, mint a tízórai kérdése. A saláta jól záródó dobozban jó megoldás. Legyünk bátrak és variáljuk a zöldségeket, gyümölcsöket és gabonákat a salátában. A lencse például tápláló és laktató salátaalap lehet, amivel jól párosítható az alma és a narancs is.