A titokzatos cukkini - négy recepttel

Borítókép: A titokzatos cukkini - négy recepttel
Rejtélyes módon szinte a semmiből bukkant elő, hogy alig néhány évtized alatt szupersztárrá váljon. A cukkini nálunk is egyre kedveltebb, és nemcsak divatból, hanem egyszerűen azért, mert változatosan felhasználható.

Közismert, hogy a cukkini tökféle, de számos társával ellentétben nem egyenes úton érkezett Amerikából Európába, hanem keresztezések, mondhatni mutációk következtében alakult ki. Az első cukkinik csupán a 19. század utolsó negyedében kerültek a milánói piacokra, ami arra utal, hogy ez a jóízű tökféle az észak-olaszországi gazdák ügyességének a terméke – vagy a véletlené̴

Mi, magyarok szó szerint az olasz nevet – zucchini – vettük át, mikor mintegy százéves késéssel hozzánk is elérkezett az uborkaszerű tök. E név tulajdonképpen a zucca, azaz tök főnév kicsinyítő képzős alakja. Vagyis a cukkini olaszul annyit tesz: tököcske. Franciául courgette névre hallgat, ami pontosan követi az olasz logikát. Az angolszász területeken – ahol már az 1920-as években ismert lett – nem kapott angol nevet, és többnyire nem is az eredeti olasz, hanem afrancia nevén emlegetik.

A cukkini a magyar piacokon is egyre otthonosabban mozog, noha minálunk csak a kígyóuborkához hasonló változat hódít. Pedig a termesztők nem töltötték kísérletezés nélkül az elmúlt évszázadot, és a nyugat-európai piacokon ma már teljesen megszokott látvány a sárga és apadlizsánlila cukkini is. Sőt, kerekded formában is kapható, amely töltve gusztusosan mutat az asztalon.



Ennek a zöldségnek olyan zsenge és illatos a húsa, hogy bonyolult konyhai fortélyok nélkül is finom. Ehető nyersen, amennyiben zöldséggyaluval vagy krumplihámozóval hajszálvékony szeletekre vágod és bármilyen salátába belekevered. Kiváló köret grillezett húsokhoz, ha felkarikázod vagy hosszában felszeleteled – a héjával együtt –, és könnyű sózás-borsozás után egy serpenyőben, forró olajon vagy vajon 1-2 perc alatt átsütöd.

RECEPTEKACIKKVÉGÉN!


A cukkinikrémleveshez 2- meghámozott, kimagozott cukkinit kockázz fel, kevés olajon perc alatt futtasd meg, fél evőkanál liszttel szórd meg, egy percig még párold, aztán sózd-borsozd, öntsd fel egy liter vízzel és 1–20 perc alatt főzd készre. Turmixold össze, öntsd vissza az edénybe, és keverj hozzá egy fél pohár joghurtot vagy tejfölt. Ízesítheted egy mokkáskanálnyi frissen reszelt gyömbérrel. 2- percig lassú tűzön főzd, és készen is van. Tálaláskor megszórhatod rozmaringos olívaolajban pirított kenyérkockákkal. Aki diétázik, ilyenkor ne nézzen oda̴

A cukkini rövid életű „melléktermékét”, acukkinivirágot csak azon frissiben lehet elfogyasztani, mert menthetetlenül elfonnyad. Tempuratésztába mártva, olajsütőben villámgyorsan kisütve ehetjük – apalacsintatésztához hasonló tempurát egyszerű összeállítani: egy tojást kell összekeverni 2, deci jéghideg vízzel és egy 2, decis pohárral kimért adag liszttel.

A kapros cukkinitortához -4 meghámozott cukkinit ujjnyi vastagon szeletelj fel. Egy szintén felszeletelt vörös- vagy póréhagymát forró vajon perc alatt piríts meg, add hozzá a cukkinit, sózd-borsozd és 1 perc alatt párold puhára. 0 deka túrót keverj össze tojás sárgájával, 1 evőkanál puha vajjal, 10 deka búzadarával, 1csomag sütőporral és 1 gerezd zúzott fokhagymával. Add hozzá a hagymás cukkinit, egy füstölt, kicsontozott, lebőrözött pulykacombot kockára vágva, végül forgasd bele a habbá vert tojásfehérjét és a felaprított kaprot. Töltsd a masszát tortaformába, borítsd vékony sonkaszeletekkel, és süsd alufólia alatt 200 fokon 0 percig, majd 1 percig fólia nélkül.

Éva-tippek: A cukkinivirág másik szokásos elkészítési módja, ha megtöltöd egy kevés töltelékkel, és sütőben megsütöd.

Megjelent az Éva magazin 2009. júliusi számában. szöveg: Marton Levente, Fotó: profimedia.hu, az adat forrása: www.tankonyvtar.hu

És néhány remek cukkinis recept:

(klikk a képre a receptekért)

Grillezett szendvics padlizsánnal

Cukkinis csokis muffin

Cukkinis falatkák gyerekeknek (is)

Cukkinis tészta - férfiaknak is