Mit csináljunk, ha megakad a halszálka a torkunkon?

Borítókép: Mit csináljunk, ha megakad a halszálka a torkunkon? Forrás: Canva (photostocker, pixelshot)
Bár a halcsontok gyakran kicsik, furcsa alakúak és élesek, a csont általában probléma nélkül áthalad a nyelőcsövön és az emésztőrendszeren, de van, hogy azt tapasztaljuk, hogy a szálka elakad a torkunkban. Mit kell ilyenkor tenni? Mikor kell orvoshoz fordulni?

Egy nagyon meghatározó gyerekkori karácsonyi emlékem, amikor december 25-én a nagyanyámnál ebédeltünk és a halászlé evése közben majdnem megfulladt. Megakadt a torkán a szálka. Nagy volt a riadalom. Annyira az emlékezetembe égett ez az emlék, hogy talán emiatt úgy 30 éves koromig nem is ettem. Ma is nagyon óvatosan.

Bár a halcsontok gyakran kicsik, furcsa alakúak és élesek, a csont általában probléma nélkül áthalad a nyelőcsövön és az emésztőrendszeren, de van, hogy azt tapasztaljuk, hogy a szálka elakad a torkunkban.

Ha ez megtörténik, az elakadt csont kellemetlen érzést és pánikot okozhat, bár általában nem fájdalmas. Ennek az előfordulásnak a gyakori természete miatt számos bevált módszer létezik, amelyek segíthetik a halcsont eltávolítását a torokból.

Forrás: Canva (Satjawat Boontanataweepol's Images)

Milyen érzés, ha megakad a szálka a torokban?

Ha egy halszálka ragadt a torkodban, valószínűleg tudni, érezni fogod. Ha olyan szerencsés vagy, hogy eddig ez elkerült, akkor az alábbiak jellemzik: bizsergő vagy szúró érzés, olykor éles fájdalom a torokban, érzékenység a nyakban, köhögés vagy nyelési nehézség, súlyosabb esetben véres nyál.

Melyik hal a legszálkásabb és melyik, mely veszélyes halszálka lenyelés szempontjából?

Egyes halak bonyolultabb csontrendszerrel rendelkeznek, mint mások, ami bizony megnehezítheti a kiszálkázásukat. Általában az egészben felszolgált hal a legkockázatosabb. Néhány példa a nehezen kiszálkázható halakra: ponty, keszeg, kárász, busa, balin, amur, csuka.

Forrás: Canva (taylanibrahim)

Hogyan lehet eltávolítani a halszálkát a torokból?

Néha, amikor az emberek úgy mennek be a kórházba, hogy azt hiszik, halcsont van a torkukban, valójában nincs ott semmi. Például egy 2017-es tanulmány során a kutatók azt találták, hogy a 330 ember közül 80-nak, akik arról számoltak be, hogy halcsontok ragadtak a torkukban, semmi sem volt ott.

A halcsontok nagyon élesek, és megsérthetik a torkot. Néha csak a karcolást érezzük. Ha a légzésünket ez nem befolyásolja, érdemes várni kicsit, hogy meggyőződhessünk róla, nem vaklármáról van szó. Ha légzési nehézségeink vannak, azonnal menjünk a sürgősségi osztályra! Illetve soha ne feküdjünk le úgy aludni, hogy azt érezzük, valami a torkunkon akadt!

Kérj azonnali orvosi segítséget, ha az alábbiakat tapasztalod:

  • mellkasi fájdalom
  • véraláfutás
  • dudor
  • túlzott nyáladzás
  • evésre vagy ivásra képtelenség
Forrás: Canva (AleksandarDickov)

A halszálka lenyelése ritkán okoz életveszélyes helyzetet, ezért érdemes kipróbálni néhány házi praktikát is.

1. Mályvacukor vagy banán

Furcsán hangozhat, de lehet, hogy egy pillecukor vagy egy banán az, amire szükség van ahhoz, hogy kiszabadítsd a fránya szálkát a torkodból. Rágd meg a pillecukrot annyira, hogy megolvadjon, illetve a banánt, hogy összekeveredjen a nyáladdal, majd nyeld le egyszerre. A ragacsos, nyálkás anyag megragadja a szálkát, és magával sodorja a gyomorba.

2. Kenyér és víz vagy mogyoróvaj

A vízbe mártott kenyér, vagy a mogyoróvajas változat klasszikus trükk arra, hogy az étel kimozduljon szorult helyzetéből. Áztass egy darab kenyeret vízben körülbelül egy percig, és utána ebből, vagy a mogyoróvajas kenyérből vegyél egy nagy falatot, és nyeld le egészben. Ez a módszer súlyt helyez a szálkára, és lefelé tolja.

3. Köhögés

A legtöbbször a halszálka a torok hátsó részén, a mandulák körül akad meg. Néhány erőteljes köhögés elegendő lehet ahhoz, hogy elmozduljon.

4. Szóda

Néhány egészségügyi szakember évek óta kólát és más szénsavas italokat használ azok kezelésére, akiknek az étel a torkukban ragadt. Amikor a szóda eléri a gyomrot, gázt fejleszt. Ezek a gázok segítenek meggyengíteni a szálkát, és nyomást fejtenek ki, amely kiszoríthatja azt.

A kis falatok és a lassú étkezés segít elkerülni a halcsont beragadását a torokba.

forrás 1., forrás 2.

Galériánkban néhány bizarr karácsonyi hagyományt hoztunk a nagyvilágból!