9 tanács, hogy fel tudd venni a harcot a pluszkilók ellen: nem a koplalás a megoldás

Borítókép: 9 tanács, hogy fel tudd venni a harcot a pluszkilók ellen: nem a koplalás a megoldás Forrás: Ulza/ Getty Images
Új év, új kezdet – hangzik sokak fogadalma, mely lelkesedés a hetek múlásával hajlamos egyre alább hagyni. Azonban a szakemberek szerint egy tartós, jó életmódváltás kulcsa, hogy az étkezéshez nem társul bűntudat, és nem kell lemondani semmilyen olyan táplálékról, mint a burgonya, tészta vagy az édesség.

Felejtsük el a rapid diétákat

A gyorsan fogyni vágyók körében bizony nagyon gyakori, hogy a legkevesebb befektetéssel szeretnének olyan tartós, látványos eredményt elérni, amely nem feltétlen reális elvárás. Talán nem volt még olyan esztendő az elmúlt két évtizedben, amikor ne jelent volna meg valamilyen divatdiéta vagy táplálékkiegészítő, amely gyors, látványos fogyást ígért. Általánosságban elmondható, hogy kifejezetten népszerűnek bizonyulnak azon módszerek, melyek valamely alapanyag megvonására koncentrálnak, és az étkezéseket bizonyos étrend-kiegészítőkkel helyettesítik. Dr. Takács Hajnalka Ph.D., dietetikus szerint a legfontosabb az, hogy amikor életmódváltásba kezdünk, akkor megfelelő türelemmel és hosszú távú odafigyeléssel tekintsünk a fogyással kapcsolatos célokra.

Forrás: Foodie Factor/ Pexels
Elengedhetetlen az egészséges táplálkozás.

„A mai instant világ magával hozta azt is, hogy mindenki, mindent azonnal szeretne. Éppen ezért a testünktől is rapid módon követelünk olyan változásokat, amelyek ellen többnyire évekig tettünk. Az egészséges, káros következményektől mentes fogyás mértéke heti fél-egy kiló. A divatdiéták és csodaszerek azonban ennél sokkal gyorsabb eredményt ígérnek, ezek azonban nemcsak károsak, hanem tartós eredményt sem hoznak” – mondta dr. Takács Hajnalka. – „Az tud sikeresen, egészségesen és hatékonyan megszabadulni a súlyfeleslegtől, és ezzel elindulni a kiegyensúlyozott, bűntudattól mentes étkezés útján, aki változatosan, sokszínűen és mértéktartóan táplálkozik.”

Egyre nagyobb probléma az elhízás Magyarországon

Szomorú, de a statisztika szerint egyre csak nő az elhízottak aránya az országban, sőt jelenleg benne vagyunk a TOP10 leginkább elhízott európai nemzetben. Ez azért is problémás, mert a nem fertőző betegségek mintegy 80 százaléka az egészségtelen életmód és az elhízás miatt alakul ki. Az elhízásnak pedig a legnagyobb veszélye az, hogy sokszor magunk sem vesszük észre, hogy szépen lassan elkezdtek felkúszni ránk a plusz kilók. A komoly problémát pedig hajlamosak vagyunk akkor felfedezni, amikor már komolyabb a probléma. Azonban a felismerés és a változtatás menetében rengeteg segítséget tud nyújtani az, ha egy dietetikus szakember támogat és segít ezen a hosszú úton haladni. Hiszen ezen esetekben az elsődleges cél a fogyás mellett az életmódváltás.

Forrás: Andrea Piacquadio/ Pexels
Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a rendszeres testmozgás is.

Dr. Takács Hajnalka arra is felhívta a figyelmet, hogy az egészséges táplálkozás vagy életforma nem feltétlen azt jelenti, hogy örökre el kell búcsúzni a rántott hústól, a hamburgertől vagy a tésztás ételektől. Be lehet ezen finomságokat is építeni az étrendbe, viszont a kulcs az, hogy mértékletesek legyünk és kiegyensúlyozottak.

De hogyan kezdjünk bele, hogy ezúttal sikerrel vegyük a pluszkilók elleni harcot és tartósan megtartsuk az eredményt?

Az alábbi galériában tippeket hoztunk annak érdekében, hogy képesek legyünk felvenni a harcot a pluszkilók ellen!