10+5 tipp, hogy elkerüld a súlygyarapodást az ünnepek alatt: nem kell teljesen lemondani a hagyományokról!

egészséges táplálkozás, karácsonyi menü, egészséges testsúly, súlygyarapodás, karácsony Forrás: Unsplash / Towfiqu Barbhuiya
Az előttünk álló két hét a kényeztető étkezések, ünnepi lakomák, sütihegyek időszaka…egyáltalán nem meglepő, hogy a testsúly megtartása ilyenkor még nagyobb kihívást jelent, mint az év egyéb időszakaiban. A súlygyarapodások jelentős része az ünnepi időszakban realizálódik. Jó hír azonban, hogy némi tudatossággal ez elkerülhető!

Harc a plusz kilók ellen karácsonykor

Egy tanulmányban arra keresték a választ, hogyan befolyásolható a viselkedés a karácsonyi ünnepek időszakában annak érdekében, hogy ne növekedjen a testsúly. A kutatók 272 felnőttet válogattak be véletlenszerűen két csoportba. Az egyik csoportot intervenciós csoportnak nevezték el, itt olyan beavatkozásokkal találkoztak a szereplők, melyek célja az volt, hogy mérséklődjön az étel- és italfogyasztás. A beavatkozás három részből állt: 1. arra ösztönözték a résztvevőket, hogy rendszeresen mérjék meg a súlyukat és rögzítsék a számot, 2. speciális súlykontroll stratégiákat biztosítottak számukra és 3. konkrét tájékoztatást kaptak arra vonatozóan, hogy mennyi fizikai aktivitásra lenne szükség ahhoz, hogy a hagyományos ünnepi ételekben és italokban elfogyasztott kalóriákat el tudják égetni. A kontrollcsoport tájékoztatást kapott az egészséges életmódról. Az eredmények azt mutatták, hogy az intervenciós csoport átlagosan 0,136 kg-ot fogyott, míg a kontrollcsoport 0,36 kg-ot hízott. Ez talán nem tűnik soknak, de a kutatások azt mutatják, hogy ez a súlygyarapodás az ünnepeket követő hónapokban nem vész el teljesen, hosszú távon pedig 10 év alatt akár 4 kg többlet is összejöhet kizárólag az ünnepi többletétkezés miatt. A vizsgálat résztvevőit az intervenciós csoportban a következő 10 tipp betartására ösztönözték annak érdekében, hogy megtartsák a súlyukat az ünnep időszakában.

karácsony, advent, egészséges táplálkozás, testsúly, hízás, súlygyarapodás,
Forrás: Unsplash / Kraken Images
10 tipp a testsúly gyarapodásának megelőzésére
  1. Tarts étkezési rutint, próbálj meg mindennap nagyjából ugyanabban az időben enni.
  2. Menj rá a csökkentett zsírtartalmú alapanyagokra, az ételeid elkészítésénél ezzel jelentős mértékben csökkentheted a kalóriák számát.
  3. Célozz meg 10 000 tempós lépést mindennap, ezzel is segíted a súlymegtatást. Ezen felül mozoghatsz még bármit, ám a sétát ne hagyd ki!
  4. Legyen nálad mindig egészséges snack. Válassz friss vagy aszalt gyümölcsöt, magokat, alacsony kalóriatartalmú natúr joghurtot. Ha éhes vagy, mindig könnyebb ilyesmihez nyúlni, mint beugrani az első gyorsétkezdébe, ahol hamar elcsábulsz.
  5. Nézd meg a címkéket. Ellenőrizd az élelmiszerek címkéin a zsír- és cukortartalmat.
  6. Óvatosan az adagokkal. Ne halmozz ételt a tányérodra, sőt idén a kistányért ne a desszerthez készítsd be, hanem arra tálald a főétkezést magadnak!
  7. Állj a lábadra minden órában legalább 10 percre. Ha már állsz, végezz pár guggolást, állókitörést, szökdelj kedvedre, pezsdítsd fel a keringésed!
  8. Korlátozd az alkoholfogyasztást, igyál vizet vagy natúr teát! Tudjuk, hogy ez talán még a dupla adagoknál is nehezebb, hisz a karácsonyi vásárokon minden öt árus közül kettő forralt boros vagy puncsos.
  9. Ha eszel, koncentrálj az étkezésre. Lassan egyél, és ne a televízió előtt vagy útközben.
  10. Tartsd az ötös szabályt minden nap. Egyél legalább öt gyümölcsöt vagy öt zöldséget.

Íme néhány további tipp, amelyek segítségével kordában tarthatod súlyodat anélkül, hogy teljesen lemondanál az ünnepi hagyományokról.