6 varázslatos módszer, amivel lenyugtathatod a ziháló gyereket

Borítókép: 6 varázslatos módszer, amivel lenyugtathatod a ziháló gyereket Forrás: Getty Images
A zaklatott gyerek légzése felgyorsul, szélsőséges esetben zihálásba csap át, pedig ha képes lenne tudatosan lassítani a levegővételeket, attól meg is nyugodna. Sajnos mondani könnyebb, hogy „lélegezz mélyeket”, mint felstenkelt állapotban meg is tenni, de némi gyakorlás után még ez sem lehetetlen.

Ez a cikk a Gyereklélek magazinban jelent meg.

A félelem, a feszültség, a stressz felgyorsítja a légzést. Mindez azonban visszafelé is működik: a mély, lassú lélegzetvétel segít ellazulni, és csökkenteni a szorongást, idegességet. Amikor a helyes légzésre koncentrálunk, automatikusan kizökkenünk a frusztráló szituációból, és azzal, hogy több oxigént juttatunk a szervezetünkbe, képesek leszünk tisztábban gondolkodni. A légzésszabályzás technikáját nem csak a felnőttek hasznosíthatják, már az egészen kicsi gyerekek is képesek megtanulni, ha segítünk nekik.

Nyilván nem akkor kell elkezdeni a gyakorlást, amikor a gyerek épp dühös, fáradt, nyűgös és hisztizik. Várj egy ellazult pillanatra, és keltsd fel azzal a kíváncsiságát, hogy most megtanítod egy titkos, varázslatos módszerre, ami segít, hogy megnyugodjon, méghozzá anélkül, hogy bárki észrevenné, mi is történik. Ideális, ha minden egyes nap tudtok 5-10 percet gyakorolni.

Forrás: Getty Images
Napi néhány perc gyakorlással gyermeked képes lesz lenyugtatni magát stresszes helyzetekben.

Hogy ne váljon unalmassá a dolog, többféle játékot is összegyűjtöttünk, amiket mind rávezetnek a légzésszabályzás technikájára.

HASI LÉGZÉS

AZ ALAP

Mindennek a titka a nyugodt, mély levegővétel elsajátítása, ami önmagában nem olyan nehéz, egy óvodás is képes megtanulni. Kérd meg, hogy feküdjön a hátára, és az egyik kezét tegye a mellkasára, a másikat a hasára. Figyelje meg, hogyan mozognak a kezei. A következő lépésben amikor beszívja a levegőt, a mellkasán lévő keze ne mozogjon, csak az, amelyiket a pocakjára tett. Ha ez megvan, továbbléphettek: az orrán szívja be a levegőt lassan, míg négyig számolsz, a következő négyig számolás alatt tartsa benn, a harmadik négyes alatt pedig fújja ki.

MADÁRTOLL-TECHNIKA

HOGY LELASSULJON

Adj a gyerek kezébe egy madártollat, és kérdd meg, hogy tegye le az asztalra, az állát pedig támassza le pár centire tőle. Amikor kifújja a levegőt, ügyeljen rá, hogy a madártoll csak finoman rezegjen, ne repüljön el.

Forrás: Getty Images

VIRÁG MÓDSZER

HOGY MEGTANULJA, HOGYAN KELL BESZÍVNI A LEVEGŐT

Nagyon fontos, hogy az orrunkon szívjuk be a levegőt, és a szánkon engedjük ki. A gyerek hajlamos összekeverni a kettőt, ezért ha azt kéred, hogy egy illatos virággal a kezében gyakoroljon, emlékezni fog rá, hogy az orrukkal kell megérezni annak illatát.

BUBORÉKFÚJÁS

HOGY KONTROLLÁLJA AZ ERŐT

Az erős kifújások felgyorsítják a légzést. Ha azonban egy buborékfújót teszel a gyerek szája elé és arra kéred, hogy ne sok kicsi, hanem egy óriási buborékot fújjon, arra készteted, hogy lassan, egyenletesen lélegezze ki a levegőt. Pont erre lesz szüksége a hasi légzésnél is.

NÉGYSZÖG RAJZOLÁSA

HOGY MEGÉREZZE A RITMUST

Kicsi gyerekek számára nehéz lehet a folyamatos számolás, és nem feltétlen szerencsés, ha hangosan számolsz helyette. Rajzolj inkább a levegőbe egy négyszöget, így vizuálisan segítheted a belégzés, benntartás, kilégzés hosszának tudatosításában.

LIFT METÓDUS

HOGY JOBBAN TUDJON KONCENTRÁLNI A TESTÉRE

Nem kell feltétlenül fekvő testhelyzetben gyakorolni, az állva végzett légzéstréning összeköthető egy kis testmozgással. Belégzéskor emelje fel a kezét a gyerek a feje fölé (ekkor megy fel a lift), és zárja össze a tenyerét, amíg benntartja a levegőt, majd kilégzés közben eressze le lassan (lemegy a lift). A helyes mozgásra koncentrálás kizökkent a stresszes helyzetből, és segíti a fókuszálásban.

Mi a baj?

Dicsérd meg a gyereket, ha sikeresen alkalmazza a technikát és meg tudja előzni a kiborulást. De azért ne feledkezz meg róla, hogy csak azért, mert nem sír és kiabál, a szituációt kiváltó stresszforrás még megmaradt. Beszéljetek róla, mi bántja, hogy valódi megoldást találhassatok, és megtapasztalja: akkor is érvényesülnek a szempontjai, ha nem sírással vagy ordítással hívja fel magára a figyelmet.