„Büntetésből lemondtam a lányom 16. szülinapi buliját, és nem bántam meg”

Borítókép: „Büntetésből lemondtam a lányom 16. szülinapi buliját, és nem bántam meg” Forrás: Betsie Van der Meer / Getty Images
A kamaszok nevelése, különösen a fegyelmezés/jutalmazás/büntetés szentháromsága a legtöbb szülőnek kihívás. Egy amerikai apuka nemrég Redditen mesélte el, hogy a 16 éves lánya viselkedése miatt lemondta a születésnapi partiját, amire persze a tini kiakadt – és a kommentelők egy része is.

Aki a 2000-es években volt tini, biztosan emlékszik a My Super Sweet 16 című sorozatra, ami az MTV-n futott. Bevallom, bennem is mély nyomott hagyott ez a reality, amiben irtózatosan gazdag és elkényeztetett amerikai fiatalok 16. szülinapi buliját lehetett nyomon követni. Tényleg, máig a hideg kiráz, ha arra gondolok, hogy a főszereplő minden részben kétéveseket meghazudtoló módon toporzékolt, ha nem teljesült minden kívánsága azonnal (értsd: fehér luxusautót kapott ajándékba, nem pinket), az iskolában pedig akkora eseménynek számított a buli, mint az Oscar-gála Hollywoodban.

Persze a legtöbb 16. születésnapi ünnepség azért még Amerikában sem jár ekkora felhajtással, de az ottani hagyományok szerint általában nem a 18., hanem a 16. születésnap a nagy durranás. Valószínűleg ezért is lett akkora visszhangja annak a történetnek, amit egy apuka osztott meg névtelenül Redditen.

Forrás: Tyler Delgado / Unsplash
Amerikában sokszor óriási bulival ünneplik a 16. születésnapot.

Alkoholt csempészett be az iskolába

„Büntetésből lemondtam a lányom 16. szülinapi buliját, és nem bántam meg” – így vezette fel a sztorit az apa, majd kifejtette, hogy nyomós oka volt az elsőre drasztikusnak tűnő lépésre. A kamaszlányával már korábban is több problémája akadt, rosszul teljesített az iskolában, rossz társaságba keveredett, otthon is egyre többet veszekedtek, de igyekeztek megoldani a dolgokat. Az apa különtanárt bérelt fel, hogy segítsen javítani a jegyein, pszichológushoz is járatta a lányát, és amikor közeledett a 16. születésnapja, megengedte, hogy házibulit rendezzen – de csak azzal a feltétellel, ha addig semmilyen kihágást nem követ el és a küszöbön álló matekdolgozaton jól teljesít.

A parti szombaton lett volna, 10 vendéget hívott a lánya, de aztán szerdán váratlanul felhívták a férfit az iskolából. „Értesítettek, hogy egy ásványvizes üvegben alkoholt csempészett be a suliba, amiből ittak is, és az egyik osztálytársa orvosi ellátásra szorul. Amikor érte mentem, azt mondta, hogy az egy barátja vette rá, hogy bevigye az alkoholos italt. Szerencsére nem rúgták ki, de 5 napos büntetést kapott. Amikor hazaértünk, elvettem minden okoskütyüt tőle, a telefonját is csak vészhelyzetekben használhatja. Megmondtam neki, hogy így a születésnapi buliját is lemondjuk, amitől teljesen kiborult, azt üvöltötte, hogy én vagyok a legrosszabb apa a világon, majd felrohant a szobájába, és bezárkózott.”

Forrás: Westend61 / Getty Images
A lányt akár ki is rúghatták volna az iskolából az alkohol becsempészése és fogyasztása miatt.

Megérdemelt vagy elkésett büntetés?

Tovább nem folytatta, így nem tudni, hogy később rendeződött-e a viszony, annyi mindenesetre biztosnak tűnik, hogy a szülinapozás elmaradt. A kommentelők egy része támogatta az apa döntését, mondván világosan lefektette a szabályokat, hogy milyen feltételek teljesítése esetén tarthat házibulit. A lánya ezeket áthágta, méghozzá egy barátját is veszélybe sodorta, ezért az volt a helyes döntés, hogy megtiltsa a bulit. „Következetes maradtál, ami nagyon fontos. A lányodnak meg kell tanulnia, hogy a tetteinek következményei vannak” – írta egy felhasználó.

Az ellentábor véleménye szerint azonban túl drasztikus lépés az utolsó pillanatban lemondani a szülinapi bulit, és ezáltal megfosztani egy élménytől, amit később nem tud bepótolni, visszakapni. „Minden gyereknek jár, hogy megünnepeljék a születésnapját” – érvelt egy anyuka. De olyanok is voltak, akik nem véleményezték az apa döntését, inkább azt tanácsolták, hogy közösen kéne elmenniük családterápiára, hogy valódi megoldást találjanak a viselkedési és fegyelmezési problémáikra, mert az állandó tiltás-büntetés hosszú távon megmérgez a kapcsolatukat, és súlyos következményei lehetnek.

Galériánkban a főképp Amerikában elterjedt bántalmazó átnevelő iskolákról hoztunk pár sokkoló érdekességet: