Idén először egyedül ünnepelsz, és kicsit tartasz tőle? Ezeket a tanácsokat fogadd meg

Borítókép: Idén először egyedül ünnepelsz, és kicsit tartasz tőle? Ezeket a tanácsokat fogadd meg
Van, akinek nem okoz nehézséget az egyedüllét, amíg más már a gondolattól is rosszul érzi magát, hogy karácsonykor vagy szilveszterkor egyedül legyen. Elmondjuk, hogy lehet könnyebb, sőt meghitt a magaddal töltött ünnep.

A karácsony és a szilveszter a köztudatban a családi és baráti összejövetelek ideje, de sokan egyedül vannak az ünnepi időszakban. Számos oka lehet annak, ha egyedül töltjük az év végét, de ez nem kell, hogy egyet jelentsen a magánnyal. Ha te is magaddal ünnepelsz, a következő tanácsokat érdemes megfogadnod.

Az egyedüllét nem magányosság

Habár az egyedüllét nem egyenlő a magánnyal, az ünnepek alatt mégis megterhelő lehet a gondolat, hogy egyedül vagyunk a lakásban. Ha tudatosítod magadban, hogy az értékességed nem annak a függvénye, hogy éppen hányan vesznek körül, és megérted, hogy sok családban hiába nagy a nyüzsgés, ez távolról sem garancia arra, hogy mindenki boldog és kiegyensúlyozott, máris könnyebbnek érezheted ezt a pár napot. Attól, hogy egyedül vagy, még tudsz kapcsolódni másokhoz akár úgy is, hogy felhívod őket, vagy fotót küldesz a karácsonyfádról, a feldíszített lakásról, esetleg a süteményről, amit sütöttél. Az egyedüllét nem elszigeteltséget jelent, és az év végi időszak is elmúlik. Ez utóbbira azért is jó, ha emlékezteted magadat, mert amikor lelkileg egy mély gödörben vagy, nem jut eszedbe az, hogy ez nem egy örökké tartó állapot.

Forrás: IlCapitanoLoco/ Pixabay
Érdemes lehet saját, önálló hagyományokat teremtened.

Teremts saját hagyományokat!

Az egyedül töltött ünnepek lehetőséget adnak arra, hogy saját hagyományokat hozzunk létre. Ezek a hagyományok nem feltétlenül kell, hogy az általános elvárásoknak megfeleljenek, inkább arra fókuszálj, mi az, ami boldoggá tesz, mi az, amitől jól érzed magadat. Ez lehet egy különleges, ilyenkor nem szokványos étel elkészítése, egy séta a természetben, vagy akár a kedvenc filmed újranézése. Sőt, ha úgy tartja kedved, és lehetőséged is van rá, el is utazhatsz. A lényeg, hogy olyan dolgokat tegyél, amik jólesnek a lelkednek.

Gondoskodj magadról!

Az, hogy gondoskodjunk magunkról, hogy tudjuk, mi az, ami a javunkat szolgálja, az év minden napján fontos, de ilyenkor érdemes még inkább figyelni arra, hogy jót tegyünk magunknak. A megfelelő étkezés, az elegendő alvás, a könnyed testmozgás, séta legalább olyan fontos elemei annak, hogy pozitívabbnak és erősebben érezzük magunkat az ünnepek alatt (is), mint a lelki sík.

Forrás: Element5 Digital / Pexels

Keress egy közösséget – akár online is!

Sokkal többen töltik egyedül az ünnepeket, mint sejtenéd. De ebben az időszakban nem egy olyan kezdeményezés van, amihez csatlakozhatsz, és egy közösség része lehetsz – akár online is. Vállalhatsz önkéntes munkát is, bekapcsolódhatsz helyi szervezetek eseményeibe, ahol találkozhatsz hozzád hasonló helyzetben lévőkkel, és új ismeretségeket köthetsz.

Ha szükséges, kérj segítséget!

Fontos tudatosítanod magadban, hogy az ünnep nemcsak a másokkal való együttlétről szól, hanem arról is, hogy önmagunkkal is képesek legyünk békében, önszeretetben együtt létezni.

Ha azonban úgy érzed, hogy akármit teszel, az egyedülléted valójában magány, fontos, hogy kommunikáld az érzéseidet a számodra elérhető emberek felé.

Ez lehet egy családtagod, akiben bízol, egy barátod vagy egy távolabbi ismerősöd is, aki képes szeretettel fordulni feléd. Ha a magány érzése tartós, akkor ne félj segítséget kérni egy szakembertől, aki melletted lehet abban, hogy megértsd az érzéseidet, és idővel kezelni is tudd őket.

Galériánkban 4 dolgot mutatunk, amit ne higgy el a karácsonyi reklámoknak!

Már kapható az ÉVA ADVENT! Kattints a képre vagy keresd az újságárusoknál!