Így hat a gyerekre, ha szülőként nem szereted magadat! Sokat árthatsz neki az önostorozással

Borítókép: Így hat a gyerekre, ha szülőként nem szereted magadat! Sokat árthatsz neki az önostorozással Forrás: Canva (SolStock)
Mindannyiunknak vannak a múltban szerzett sebei, azonban, ha ezekkel nem foglalkozunk, ha nem gyógyítjuk be őket, az nemcsak a mi, hanem a gyerekünk önbecsülésére is hatással lesz.

A szülő saját növekedése és fejlődése, vagy ezek hiánya hatással van a gyerek agyára. Ahogy a szülők tudatosabbá és érzelmileg egészségesebbé válnak, a gyerekeik is annál egészségesebbek lesznek. A kutatások azt mutatják, hogy a gyerekek magasabb önbecsülése közvetlenül összefügg a szülői önszeretettel is.

Milyen a kapcsolatod magaddal?

Az önbecsülés lényegében az, ahogyan magunkra tekintünk, ahogy magunkhoz viszonyulunk. A magas önbecsülés pozitív összefüggéseket mutat a kapcsolati sikereinkkel, az egészségünkkel és az új dolgok kipróbálásába vetett hitünkkel. Kutatások kimutatták, hogy a családi környezet és a szülői minták rendkívül fontosak a gyerek önértékelése szempontjából.

Hannah Leib gyerekterapeuta szerint fontos figyelni arra, hogyan nyilvánulsz meg magadról, hogyan gondoskodsz magadról, mert minden szavad és tetted hat a gyerekedre: azt fogja utánozni, amit tőled lát és tapasztal.

Forrás: Canva (dashapetrenkkophptos)

A szakértő szerint az a helyes út, ha meg mered mutatni magadat a gyereked előtt akkor is, ha nem vagy jó passzban. Ez nem azt jelenti, hogy összeomlasz, hanem azt, hogy az életre neveled a gyerekedet. Azaz megmutatod neki, hogy a negatív érzéseik is az élet részei, és nem kell tökéletesnek lennie.

A te önbecsülésed a példa a gyereked számára is

Ezért is kulcsfontosságú, hogy szülőként gyakorold az együttérzést magaddal, és hogy tisztában legyél a szükségleteiddel. Figyeld meg, hogyan beszélsz magadról, amikor nem vagy jó passzban, vagy amikor valami nem sikerül. Ha ilyenkor képes vagy együttérezni magaddal, az pont olyan, mintha egy barátoddal, családtagoddal éreznél együtt. Ha akkor is tudsz gyengéden és szeretettel kapcsolódni magadhoz, amikor hibáztál, az hosszú távon jobb fizikai egészséget és erősebb kapcsolatokat eredményezhet.

A gyereked tükrözni és utánozni fogja azt a módot, ahogyan te szülőként viszonyulsz magadhoz egy nehéz időszakban. Ez a modellezés segít neki megtanulni, hogyan alakítson ki belső párbeszédet, és ha nálad ez negatív, akkor a gyereked is ezt fogja tovább vinni, hiszen a legfontosabb környezet, ahol a gyerek az önbecsülését fejleszti, az a család.

Dan Siegel pszichológus szerint, amikor a szülők nem vállalnak felelősséget saját, befejezetlen ügyeikért, azzal elszalasztják a lehetőséget arra, hogy ne csak jobb szülőkké váljanak, hanem a saját fejlődésüket is folytassák. A pszichológus szerint azok az emberek, akik nem vállalják fel saját maguk előtt sem a viselkedésük mögött rejlő érzéseket, sem az intenzív érzelmi reakcióikat, nemcsak a megoldatlan problémáikkal nincsenek tisztában, hanem az általuk keltett szülői ambivalenciával sem.

Forrás: Canva (DAPA Images)

Mit lehet tenni szülőként, hogyan mutassunk jó példát?

Először is gondold át, hogy mit teszel magadért, azért, hogy jobban érezd magadat. Ha most nem jutott eszedbe semmi, akkor itt az ideje változtatni, még akkor is, ha az egy kis dolog lesz! Már egy 10 perces relaxálás, egy séta, vagy a kedvenc sorozatodból egy epizód megnézése is olyan, ami által azt érezheted, hogy törődsz magaddal.

A szakértő azt javasolja, hogy igyekezz tudatos lenni azzal kapcsolatban is, ahogy magadról beszélsz a gyereked előtt. Még akkor is, ha egy barátoddal beszélsz telefonon, vagy a pároddal otthon. Ha nincs jó napod, ha mérges vagy magadra, akkor mondd el a gyerekednek, hogy ma nem vagy a legjobb formában, de ez rendben van, és ma is szeretettel fordulsz magad felé.

A szülői példa kritikus szerepet játszik abban, hogy a gyereknek milyen lesz az önbecsülése, éppen ezért van nagy súlya annak, hogy mit mutatsz a gyereknek a saját önszereteteddel kapcsolatban.

4 fontos dolog galériánkban, amivel erősítheted gyermeked pozitív önképét!

Vajon Péterfy Borinak miért nehéz az önszeretet megteremtése? Kiderül a magazinból!