A vakondtól a meztelencsigáig: hogyan szabadulj meg a hívatlan vendégektől a kertben?

Borítókép: A vakondtól a meztelencsigáig: hogyan szabadulj meg a hívatlan vendégektől a kertben? Forrás: Ahmad Kanbar / Unsplash
Amikor kertes házba költözünk, el kell fogadnunk, hogy kölcsön vesszük a természet egy darabkáját, ami azzal jár, hogy nemcsak növények, hanem állatok is körülvesznek minket. Sokszor olyanok is, amelyeket nem szívesen látunk, mert csípnek vagy éppen kárt okoznak a veteményesben, virágágyásban. Nem kis fejtörést okoznak, ám nem lehetetlen megszabadulni tőlük, tippjeinkkel akár vegyszerek használata nélkül is sikerülhet!

Gyerekkorunkban még csodálattal nézegetjük az eső után tömegével megjelenő csigákat, gilisztákat, igyekszünk minél több bogarat megfogni, egészen közelről tanulmányozni. A kisvakond meséknek köszönhetően pedig a vakond is cuki szőrmókként él gondolatainkban – egészen addig, amíg felnőttként nem szembesülünk azzal, hogy néhány óra leforgása alatt képes feltúrni az egész veteményest vagy pázsitot, tönkretéve addigi kemény munkánkat.

Hasznos vagy kártékony állat a vakond?

A vakond ugyanis szinte megállás nélkül túr, ás a föld alatt (téli álmot sem alszik), mert rendkívül mohó állat: naponta akár a súlya másfélszeresének megfelelő mennyiséget fogyaszt el gilisztából, cserebogárból, ganajtúró bogárból, lótetűből, illetve egyéb rovarokból és azok lárváiból. Sokan emiatt hasznos állatnak tartják, hiszen a talajban élő kártevőket is tizedeli, sőt van, aki szerint a vakond jelenléte azt jelzi, hogy jó minőségű a talaj. Ugyanakkor a táplálékkeresés, járatásás közben akaratlanul is károsíthatja a növények gyökérzetét, akár teljesen el is pusztíthatja őket. Ráadásul ha egy járata beomlik, vagy túl sok föld halmozódik fel benne, akkor a talajfelszín felé kezd ásni, és fejével elég nagy kupacot tud feltúrni. Ezzel kifordíthatja a palántákat, a virághagymákat, a gyepen pedig óriási krátereket hagyhatnak a vakondtúrások, szóval érthető, ha sokan szabadulnának tőle.

Forrás: meineresterampe / Pixabay
Hiába mondják, hogy a vakond hasznos állat, a vakondtúrásokkal tarkított kert keveseknek okoz örömöt.

A legjobb módszerek a vakond ellen

Fontos, hogy tiszteletben tartsuk a természetet, tehát ne ásóval vagy méreggel küzdjünk a vakond ellen, már csak azért sem, mert a vakond védett állat. Ha bemegyünk a gazdaboltba, számos olyan terméket találhatunk, amelyek gázokat szabadítanak fel a vakond járataiban, ezzel hivatottak elűzni. Ám ezek használata akár az emberekre, háziállatokra is veszélyt jelenthet, felesleges vegyszerterhelést jelent a talajnak, ráadásul nem is túl hatásosak. Tapasztalatom szerint az ultrahangos, napelemes és hasonló vakondriasztó készülékek sem érnek sokat: többfélét kipróbáltam, és nem egyszer közvetlenül mellette túrt fel a vicces kedvében lévő állat.

Sokféle környezetbarát módszer is létezik a vakond ellen. Dughatunk fokhagymát vagy más erős illatú fűszert a járataiba, illetve a kutya jelenléte is képes elkergetni (bár senkit nem biztatunk, hogy csak emiatt tartson kutyát, de a járatba dugott kutyaszőr vagy kutyakaki ugyanolyan hatásos lehet). A kiöntés helyett érdemes élve elfogó csapdával kísérletezni, vagy bevett trükk még a sörösüveg: ha szájukkal lefelé félig elássuk őket az ágyások szélére, a szél hatására a vakond számára elviselhetetlen zajt adnak ki. Pázsit alá pedig kétségkívül a szakszerűen telepített vakondháló a legbiztosabb megoldás, ám ha nincs lehetőségünk emiatt felásni az egész területet, akkor az is segíthet, ha vakondriasztó gyeptrágyát alkalmazunk. Ezek ugyanis olyan aromájú anyagokat tartalmaznak, amelyek képesek távol tartani a kis szürke bundásokat.

Forrás: Beeki / Pixabay
A vakond nem növényekkel táplálkozik, de túrás közben károsíthatja azokat.

Ezenkívül hatásos eszköz még a talajfertőtlenítés, hiszen ezzel eltüntetjük a vakond eledelét, de mivel ez is vegyszer, csak a legvégső esetben ajánlott ilyen készítményekhez nyúlni. Próbálkozhatunk azzal is, hogy olyan növényeket ültetünk, amelyeket kifejezetten utál a vakond, mert kellemetlen illatot áraszt a gyökerük, ilyen például a ricinus, a nárcisz vagy a tűzliliom. (Bár az elsővel óvatosan, mert mérgező.) Végül a rendszeres – heti többszöri – fűnyírás is képes elűzni a vakondot, hiszen az érzékeny fülű állat nem kedveli a hangos zajokat.

Bármennyire is bosszantó tud lenni a túrása, a kertünkbe betolakodó állatok közül még a vakond mondható a legkedvesebbnek. Az alábbi galériában összegyűjtöttük a többi hívatlan vendéget, és azt, hogy mit tehetsz a kerti kártevők ellen: