Biztos, hogy „csak” a frontoktól fáj a fejed? 7 oka a nyári fejfájásnak

Borítókép: Biztos, hogy „csak” a frontoktól fáj a fejed? 7 oka a nyári fejfájásnak Forrás: Pexels/RDNE Stock Project
A fejfájás sokak életét megkeseríti, és vannak, akik rendszeresen küzdenek migrénes panaszokkal. A helyzet nyáron sem alakul kedvezőbben, hiszen a meleg és a hőség csak fokozhatja a fejfájásos panaszokat. Ekkor az ember könnyedén ráfogja a tüneteket a frontokra, de nem mindig „csak” ezek állhatnak a háttérben.

A fejfájás a nyári mizériák és nyavalyák között első helyeken szerepel, és a nők általában sűrűbben szenvednek tőle, mint a férfiak. A mozgásszegény életmód, a rendszertelen étkezés és a hidratálás hiánya sokszor eredményezhet fejfájásos panaszokat még az egészséges, tünetmentes embereknél is, akik pedig érzékenyek a problémára, még inkább veszélyeztetettebbek. Egy kutatás kimutatta, hogy azok az emberek, akik többet ülnek nyáron a tévé előtt, átlagosan 14%-kal nagyobb gyakorisággal számoltak be fejfájásos panaszokról, mint azok, akik a kikapcsolódás más formáját választották pl. aktívan járták a természetet, sokat sétáltak vagy az edzőtermi mozgást választották. Nyáron a nagy melegben a hőség kitágíthatja a fejben az ereket, melyek a körülöttük lévő idegekre és idegvégződésekre nyomást gyakorolva fájdalomimpulzusokat küldenek az agynak – így alakul ki a hőségben a kellemetlen fejfájás.

Mit tehetünk, ha fáj a fejünk?

A fejfájás csillapítására sokan valamilyen fájdalomcsillapítóhoz nyúlunk, ami nem is véletlen, hiszen mi segíthetne jobban a kellemetlen panaszokon, mint valamilyen, fájdalmunkat mérséklő vagy teljes egészében megszüntető módszer? Ennek ellenére nem mindig jó, ha gyógyszert alkalmazunk, főleg akkor, ha a fejfájás gyakori vendég nálunk.

Van egy-két praktika, mellyel elejét vehetjük a gondoknak és megszüntethetjük a panaszokat. Természetesen ezek akkor, amikor már komoly migrénes problémáink vannak, vajmi keveset segíthetnek, de nem árt megpróbálkozni velük – veszítenivalónk nincsen.

Forrás: Pexels/Andrea Piacquadio
A fejfájás nyáron igen gyakori panasz.

A nagy melegben sokszor megoldást nyújthat, ha egy hideg vizes ruhával borogatjuk a fejünket, és homlokunkra vagy tarkónkra borogatást téve csillapítjuk a panaszokat. Nagyon egyszerű megoldásnak tűnhet, de néha igenis sokat segíthet a helyzeten.

További megoldás lehet, ha egy időre beszüntetjük a parfümhasználatot, ugyanis a kiderült, hogy egyes kozmetikumok is kiválthatnak erős fejfájást. A bennük lévő illatanyagok irritálják a szaglásunkért felelős receptorokat, ezáltal az idegrendszert is, és könnyen kialakulhat fejfájás – kiváltképp a nagy melegben, ahol testünk fokozott mértékben izzad és párologtatja a különböző magunkra fújt illatanyagokat.

A váltózuhany és a masszázs is sokat segíthet

Ha reggeli fejfájással küzdünk, lehetséges, hogy az ok az alacsony vérnyomásban keresendő. Ilyenkor ajánlott hideg-meleg váltózuhannyal kezdeni a napot, a tusolást pedig mindig hideg vízzel befejezni. Sok esetben ez megoldja a problémát.

Masszírozzuk fejünket, tarkónkat és a fejfájás csillapítására alkalmas akupresszúrás pontokat, hogy megszűntessük a kellemetlen tüneteket. A masszázst végezhetjük mentaolajjal kiegészítve, mely frissítőleg hat ránk és fokozza a vérkeringést.

A fejfájásnak számos kiváltó oka lehet, melyek nem mindig a frontokban kereshetők, bár könnyen megeshet, hogy az az indikátor.

Tudd meg galériánkból, miért fájhat nyáron a fejed!