Tegyünk rá X-et vagy csak ne vakarjuk? 10 jól bevált házi praktika a szúnyogcsípés enyhítésére

Borítókép: Tegyünk rá X-et vagy csak ne vakarjuk? 10 jól bevált házi praktika a szúnyogcsípés enyhítésére Forrás: Pexels/ Jimmy Chan
A nyári időszakban a szúnyogok állandó jelenléte miatt a szúnyogcsípések szinte elkerülhetetlenek. Az ilyen kellemetlen helyzetek megoldására azonban szerencsére számos házi praktika létezik. Bemutatjuk a hatékony módszereket a szúnyogcsípések kezelésére, hogy ne kelljen szenvedni a viszketéstől és a duzzanattól.

Gyerekkorunkban szüleink óva intettek attól, hogy a csípés helyét vakarjuk, nálunk az volt az elterjedt szokás, hogy egy X-et kell a csípésre tenni körmünkkel, az majd segít. Vagy nem. Mikor hogy. És bizonyára mindenki fiókjában lapult egy furcsa szagú gél, ami enyhítette a csípést, vagyis legalább hűsítette, de az is mindig épp elbújik és másik fiókba vándorol, amikor szükség lenne rá. Ha veled is mindig ez történik, vagy csak természetes módszert szeretnél alkalmazni a szúnyogcsípés enyhítése érdekében, mutatunk pár tippet!

Mitől viszket a szúnyogcsípés?

A szúnyogok vérszívók, és a bőrünkön keresik azokat a területeket, ahol könnyen hozzáférhetnek a vérhez. De nem azért, mert ezzel táplálkoznak. A vérre ugyanis a nőstény szúnyogoknak csak azért van szüksége, hogy biztosítani tudja petéi számára a szükséges vasat és fehérjéket. A szúnyogok csípéskor nyálszerű anyagjukat beinjektálják a bőrünkbe, amelyben olyan anyagok találhatók, amelyek megakadályozzák a vérlemezkék összetapadását és a vérrögök képződését, ami megkönnyíti a szúnyog számára a vérszívást. A nyálban lévő fehérjék allergiás reakciót váltanak ki az emberi immunrendszerben. Az emberi test azonban reagál erre az anyagra, ami irritációt, viszketést és duzzanatot okoz a csípés helyén.

Bizonyos szúnyogok már Európában is komoly problémát okoznak, ugyanis súlyos betegségeket terjesztenek. A dengue-lázról ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben!

Forrás: Pexels/ icon0 com
A szúnyogcsípés enyhítése házilag is lehetséges!

A viszketés a hisztamin nevű vegyület felszabadulásának köszönhető. A hisztamin az immunrendszer által termelt anyag, amely a gyulladásos reakció része. A hisztamin hatására a bőr erei kitágulnak, a szövetek megduzzadnak, és viszkető idegvégződések aktiválódnak. A csípés vakarása valóban nem ajánlott, ugyanis így fennáll az elfertőződés veszélye.

Hol található a legtöbb szúnyog?

A szúnyogok általában a meleg és nedves környezetet kedvelik, így nyáron gyakrabban találkozhatunk velük. Azok a területek, ahol a szúnyogok sokkal gyakoribbak, a mocsaras területek, a tavak, a folyók és az erdős területek. Azonban a városi területeken is jelen lehetnek szúnyogok, különösen, ha van állóvíz a közelben, mint például a kertekben vagy a víztározókban.

A viszketés és a szúnyogcsípés enyhítése házilag is lehetséges, gyógyszerek nélkül! Mutatjuk galériánkban tippjeinket!

Természetes szúnyogriasztók

Amellett, hogy enyhítjük a szúnyogcsípés tüneteit, fontos, hogy megelőzzük a szúnyogok csípését. Erre számos természetes szúnyogriasztó módszer áll rendelkezésünkre. Az egyik leghatékonyabb a citromfű illóolaj használata. A citromfű illata elriasztja a szúnyogokat, és csökkenti a csípések számát. Ezenkívül a levendula, a rozmaring és a citromolaj is hatékony lehet a szúnyogok távol tartásában.

Galériánkban mutatunk további tippeket a szúnyogok természetes módszerrel való távoltartására!

Fontos tippek a szúnyogcsípések kezeléséhez

A szúnyogcsípések kezelése mellett néhány fontos tipp segíthet a kellemetlen tünetek enyhítésében és a gyógyulás felgyorsításában:

  • Kerüljük a vakarást vagy durva dörzsölést, mert ez növelheti a fertőzés kockázatát és súlyosbíthatja a viszketést.
  • Tartsuk tisztán a csípés helyét, és kerüljük a szennyeződéseket.
  • Használjunk puha ruházatot, hogy ne irritáljuk a csípés helyét tovább.
  • Igyunk sok folyadékot, hogy hidratált maradjunk, és segítsük a szervezet regenerációját.
  • Használjunk hidratáló krémet vagy testápolót a bőr hidratálására és megnyugtatására.