Szakértő válaszol: Mi az ajándékozás pszichológiája? Hogyan alakul ki szeretetnyelvként az ajándékozás?

Borítókép: Szakértő válaszol: Mi az ajándékozás pszichológiája? Hogyan alakul ki szeretetnyelvként az ajándékozás? Forrás: Canva (Urupong)
Az ajándékozás mint szokás valószínűleg az emberiséggel egyidős. Volt idő, mikor a tisztelet kifejezésének eszköze volt, az ajándékok által akár előrébb is léphetünk a társadalmi ranglétrán. Mára az ajándékozás a szeretet, barátság, a hála, a köszönet, a nagyrabecsülés kifejező eszköze. De mégis mi az ajándékozás pszichológiája? Hogy alakul ki szeretetnyelvként az ajándékozás? Erről beszélgettünk ma Kovács Orsolya pszichológussal a bebalansz szakmai vezetőjével a Játékidő podcastsorozat legújabb epizódjában.

A REGIO JÁTÉK és a Mesélj, Anyukám! közös podcastsorozata, a Játékidő a múlt évben nyolc epizóddal indult. Ebben az évadban 12 részen keresztül járjuk körbe a játékok csodálatos világát vendégek és szakértők bevonásával.

A második évad tizedik epizódja

Vannak olyan emberek, akikben feszültséget okoz a karácsony, másokban pedig kirobbanó örömet. Nem vagyunk egyformák. De nagyon kíváncsi voltam arra, hogy mi ennek a pszichológiai oka; mi van a fejünkben, lelkünkben. Ezért szakértőként a Játékidő legújabb epizódjába Kovács Orsolya pszichológust hívtam meg, aki már visszatérő vendég a csatornán.

Beszélgettünk az öt szeretetnyelv kialakulásáról is, illetve arról, hogy miért lesz valakinek a szeretetnyelve az ajándékozás. Ez a podcast-beszélgetés gyerekkori sebeket gyógyíthat, illetve rávilágít arra, hogy milyen működési mechanizmusaink vannak, ha ajándékokról van szó.

Az új podcast-epizódot akár már most rögtön itt (alább) vagy Google Podcasts-on, Apple Podcast-on, esetleg a Spotify-on keresztül is meg tudjátok hallgatni!

Ha úgy érzed, hogy az ünnepek számodra nehéz érzéseket okoznak, ne félj segítséget kérni a KÉK VONAL fiataloknak, szülőknek és szakembereknek létrehozott telefonszámainak egyikén.

Ha a környezetedben valaki végzetes gondolatokat forgat a fejében a a 116-123-as lelki elsősegély telefonszámon vagy az https://ongyilkossagmegelozes.hu/ oldalon biztos segítséget nyújtanak.