A levestől a salátáig: 6 hűsítő finomság, amit dinnyéből készíthetsz

Borítókép: A levestől a salátáig: 6 hűsítő finomság, amit dinnyéből készíthetsz Forrás: Karolina Kaboompics / Pexels
A nyárból nem hiányozhat a napsütés, a fürdőzés és persze a dinnye, hiszen ekkor van szezonja a görögdinnyének és a sárgadinnyének is. Mindkettő isteni finom magában, nyersen fogyasztva, de ha valami extrábbra vágysz, különböző fogásokat is összedobhatsz belőlük. Mutatjuk a legzamatosabb dinnyés recepteket!

A dinnyét mintha csak azért teremtették volna, hogy elviselhetőbbé varázsolja a kánikulát, hiszen magas víztartalmánál fogva remek szomjoltó, édes íze megunhatatlan, ráadásul értékes ásványi anyagokkal és vitaminokkal tölti fel testünket. Kiváló vesetisztító, erősíti a körmöket és az érfalakat, sőt tulajdonképpen az egész immunrendszert, valamint támogatja a szív működését is. Ráadásul fogyókúra idején is bevethető nasi, hiszen például a görögdinnye 100 grammja átlagosan csupán 30 kalóriát tartalmaz.

Forrás: grantour / Pixabay
Magyarországon évente 120-130 ezer tonna görögdinnyét termesztenek, sárgadinnyéből viszont ennek csak a tizedét.

A görögdinnyének és a sárgadinnyének is számtalan fajtája kapható, vagy akár saját kertben is termeszthető. Még nagyjából egy hónapig élvezheted ezt a nyári gyümölcsöt, mert augusztus végére általában leteremnek a dinnyék, hiszen melegkedvelő növények, a hűvösebb éjszakákat már nem szeretik. Addig viszont érdemes minél többet fogyasztani belőlük. Talán nem is gondolnád, de a dinnye is sokoldalúan felhasználható a konyhában, még akkor is, ha kifejezetten főzni belőle nem szoktak, hiszen magas víztartalmánál fogva hőkezelés után nem sok maradna belőle.

Az alábbi galériában mutatunk néhány szuper dinnyés receptet, amit érdemes még idén nyáron elkészítened: