Ételek, melyek jelentősen növelik az Alzheimer-kór kockázatát: egy új kutatás elképesztő összefüggést talált
Az állatokkal végzett vizsgálatok már kimutatták, hogy a telített zsírokban gazdag étrend hatására korábban alakult ki Alzheimer-kór, mint a hagyományos étrenden élő egerek esetében. Azonban az akkori kutatások esetében az Alzheimer-kór kialakulásához vezethető mechanizmusok ismeretlenek maradtak, egészen pontosan mostanáig.
A legújabb kutatás során fény derült arra, hogy a pékárukban és a telített zsírtartalmú húskészítményekben gazdag étrend jelentősen hozzájárul az Alzheimer-kór kialakulásához. Az adott eredmény előrelépést jelent az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és az Alzheimer-kór közötti kapcsolat megértéséhez. A kutatás alapvetően arra összpontosított, hogy a táplálkozás miként befolyásolja a vérben, illetve más szövetekben és az agyban található bizonyos molekulákat, melyek összeköthetőek a betegséggel.
A vizsgálat során az egereket telített zsírsavakban gazdag diétára fogták hat hónapon keresztül. Hat hónap után az egereknek romlott az anyagcseréjük, jelentősen nőtt a testsúlyuk és csökkent a glükózra, inzulinra adott válaszuk. Érdekes módon ugyanezek jellemzőek a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőkre is. Ezentúl a vérben és az agyban is találtak változásokat a különböző mikroRNS-ekben. Ezek a változások pedig közvetlenül köthetőek olyan folyamatokhoz, melyek agykárosodást okozhatnak.
Ez többek között azért is hatalmas áttörés, mivel az eddigiekben az Alzheimer-kór kialakulásához vezető mechanizmusok nem voltak ismeretesek. Ezentúl rávilágítottak arra, hogy a helytelen étrend milyen komoly következményekkel járhat, és mennyire fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás.
A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy ennek tekintetében milyen ételeket érdemes elkerülnöd. Mutatjuk is, melyek ezek!